Skip to content

2024-03

(Tervisliku) Toitumise osas kipub olema täpselt nii palju erinevaid religioone ja arvamusi, kui palju on inimesi. Kahes tervisliku toitumise aspektis tundub, et on enamus teadusringkonda siiski samal nõul. Need on:

  • Energiatasakaal ja
  • Valkude osakaalu tähtsus toidus.

Energiatasakaalu juures loomulikult tuleb ka arvestada seda, et 1000 kcal kummikommidest ei ole samaväärne 1000 kcal’ga salatilehtedest. Eelkõige selle poolest, et kumb täidab rohkem kõhtu ning mis on makrotoitainete sisaldus ja suhe. Aga see selleks, ei soovi siin postituses nii detaili minna 🙂

Viimase matka videotes mainisin rutiini ja eelkõige rutiini toitumises, mis esiteks vabastab vaimuresursi muudeks asjadeks, selle asemel, et mõelda: “Mida ma täna söön?” ning teiseks – annab kontrolli selle üle, mis on toidu kvaliteet, makrotoitainete sisaldus ning osakaal ja energiasisaldus. Vähetähtis pole ka tõik, et seoses sellega, et mul eemaldati sapikivi tõttu sapipõis, siis igasugu vaevuste ja valude vältimiseks väldin ülirasvaseid toite ning teatud toiduained. Aga panen nüüd ajaloo huvides üles oma tavapärase päevamenüü.

Hommikusöök

Hommikusööki söön tavaliselt kella 7:30 – 9:00 vahemikus, sõltuvalt sellest, kas sõidan tööle ratta või autoga, kas olen kodukontoris või on hoopiski puhkuseperiood või nädalavahetus. See on ka toidukord, kus luban kõige rohkem varieeruvust koostisainete osas. Reeglina on hommikusöögiks võileib. “Leivaks” kasutan sõltuvalt tujust ja eelnevast poeskäigust kas Leiburi koorikleiba, Eesti Pagari “Clean Label” Ciabattat, Lidl’i hele ciabattat või muud samalaadset toodet (samuti clean label). Vahele määrin pisut võid ning laon Rooma või jääsalatit, päiksekuivatatud tomatit (õlita) ja keedetud muna või õhufritis küpsetatud kanafileed (õlita, maitsestatud pipra ja soolaga). Sõltuvalt päevasest aktiivsusest varieerin koguseid ja komponente, reeglina jääb hommikusöök sinna 700-1100kcal vahemikku. Hommikusöögi juurde kuulub ka garanteeritult hea must filtrikohv, mille tööpäevadel vean kodunt termose või termostassiga kaasa.

Mõned pildid inspiratsiooniks 🙂

Lõunaoode

Füüsiliselt aktiivsematel päevadel, et saada piisavalt energiat, söön kolme põhisöögikorra vahele ka lõunaoote ja õhtuoote. Lõunaooteks on tavaliselt mingi “saialaadne” toode, kas enda küpsetatud või jälle mõni clean label toode – Eesti Pagari Gruusia minileivake ja odrakarask keefiriga on mu lemmikud. Mõnikord võtan sinna kõrvale ka piimaga kohvi, kui kontoris olles olen oma kodunt kaasa võetud musta filtrikohvi (500-600ml) juba jõudnud ära tarbida.

Lõunasöök

Lõunasöögi põhikomponent on üleöö seisnud keedukartul, salat, paprika ja kodujuust. Kui olen kodus, siis lasen kartuli kuumaõhu fritis ilma rasvaineta krõbedaks, kontoris soojendan kartuli lihtsalt mikrolaineahjus soojaks. Miks “eelmise päeva kartul” – huvi korral soovitan lugeda siit.

Õhtuoode

Nagu mainisin, siis aktiivsemad päevad sisaldavad endas 5 toidukorda, õhtuooteks söön lõunasöögist üle jäänud kodujuustu (poolitan suure karbi kahe söögikorra vahel) või Kreeka jogurti koos banaani ja külmutatud kirssidega. Peale puistan kaneeli (Cinnamomum verum, tseiloni kaneel. Püüan vältida nn. “tavalist” kaneeli – Cinnamomum cassia’t).

Õhtusöök

Õhtusöögi püüan süüa ära hiljemalt kella 17:00’ks, et hoida magamamineku ja viimase söögi vahel vähemalt 4h. Olen aru saanud, et see on minu puhul kvaliteetse ööune tagamiseks oluline (p.s. lähen magama ~21:00 ja 21:30 vahel ning ärkan hommikuti reeglina 4:00-4:30 paiku, sügise poole ~5:00). Õhtusöögiks on nn. üleöökaerahelves ehk Overnight Oats. Alati täpselt samade komponentide ja reeglina ka samade kogustega. Maitseb ülihästi ja on sisuliselt iga päeva toiduhighlight!

Pikad rattasõidud

Nagu ka videos mainisin, siis pikkadel rattasõitudel söön reeglina sama toitu, mis tavaliseltki. Reeglina teen oma sõidud hommikul vara ja siis võtan kaasa hommikusöögiks mõeldud võileivad, spetsiaalselt küpsetatud saia, poest ostetud kuklid või näiteks Eesti Pagari kiviahju pätsi jõhvikatega. Proovisin katsetuseks ka ise jõhvikatega saia küpsetada – õnnestus ülihästi ning edaspidi enam seda poest ostma ei pea (kui on aega eelnevalt valmis küpsetada). Katsetasin vahepeal ka erinevate kaerahelbe küpsistega, aga saiatoode on kergem kaasa võtta ning tarbida.

Rutiiniväline aeg

Aeg-ajalt on ka päevi, kus rutiini järgimine pole tehniliselt võimalik või mõistlik, näiteks meie kohvikudeidid Manniga või needsamad rattamatkad, kus valik tuleb sageli teha selle alusel, et mida poes üldse saada on. Aga ka siis püüan teha teadlikke ja informeeritud otsuseid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.